sls co to
,

SLS

Składy kosmetyków są często niezrozumiałe dla przeciętnego konsumenta. Z tego artykułu dowiesz się o składniku, który bardzo często występuje przede wszystkim w kosmetykach myjących takich jak żele czy szampony, czyli SLS:

  • SLS: co to jest?
  • Czy SLS jest szkodliwy?

SLS co to?

SLS, czyli Sodium Lauryl Sulfate jest to silnie myjący, pianotwórczy detergent. Otacza on cząsteczki brudu i oleju, dzięki czemu można je łatwo spłukać wodą.

Ponieważ produkuje również wspaniałą pianę i jest niedrogi w produkcji, jest powszechnie stosowany w przemyśle kosmetycznym w żelach pod prysznic, szamponach, kąpielach bąbelkowych, środkach czyszczących i pastach do zębów.

Łatwo można zauważyć, że SLS nie jest stosowany w większości kosmetyków naturalnych. Dlaczego? Mówi się, że SLS wywołuje szereg skutków ubocznych takich jak:

  • zaczerwienie skóry
  • wysypki
  • nasilone swędzenie
  • nadmierne przesuszenie skóry

Czy SLS jest szkodliwy?

 

  • może wysuszać i podrażniać skórę, włosy, błony śluzowe i oczy. Może to prowadzić do podrażnień, zaczerwienienia, uczucia napięcia, a nawet łupieżu.
  • Istnieje podejrzenie, że SLS może być rakotwórczy. Nie zostało to jednak naukowo potwierdzone.
  • SLS kumuluje się w organiźmie

 

Czy SLS stanowi zatem zagrożenie dla zdrowia ?

Powyższe fakty zostały udowodnione naukowo, z pewnymi zastrzeżaniami, o których się niekoniecznie mówi:

  • może wysuszać i podrażniać skórę, włosy, błony śluzowe i oczy. Może to prowadzić do podrażnień, zaczerwienienia, uczucia napięcia, a nawet łupieżu.

ALE. W przeprowadzonych badaniach badano oddziaływanie SLS-u w różnych stężeniach, pozostawionego na skórze przez dłuższy okres czasu, czyli przez co najmniej kilka godzin. Nikt jednak przecież nie myje godzinę zębów?

 

  • Istnieje podejrzenie, że SLS może być rakotwórczy. Nie zostało to jednak naukowo potwierdzone.

ALE. SLS jest wytwarzany w procecie etoksylowania. Reakcją uboczną etoksylowania jest wytwarzanie niewielkiej ilości 1,4 dioksanu. 1,4 dioksan jest już natomiast znaną substancją kancerogenną i co do tego nie ma wątpliwości.

W związku z tym niektórzy obawiają się stosowania siarczanu SLS ze względu na potencjalne długoterminowe konsekwencje narażenia na działanie 1,4 dioxane.

W rezultacie niektóre firmy prdukują SLS wolny od 1,4 dioksanu, dodając dodatkowy etap oczyszczania w procesie . Trudno jest ustalić, które przedsiębiorstwa stosują SLS wolny od 1,4 dioksanu,ponieważ FDA nie wymaga, aby na etykiecie znajdowała się informacja, o śladowym zanieczyszczeniu 1,4 dioxane

  • SLS kumuluje się w organiźmie

Badania przeprowadzone przez University Medical College of Georgia udowodniły, że SLS po  kumuluję się w tkankach.Według badań, śladowe ilości SLS są nadal wykrywane nawet 5 dni po ostatnim użyciu produktu. Wykazano również, że u osób młodych SLS znacznie częściej jest przyczyną problemów dolegliwości skórnych niż u dorosłych.

Należy wziąć pod uwagę, że SLS znajduje się praktycznie w każdym produkcie i za każdym razem kiedy myjemy zęby, bierzemy prysznic czy myjemy ręce mamy kontakt z tą substancją.

Alternatywa dla SLS

Jeśli mamy skórę skłonną do alergii, lub wolimy dmuchać na zimne, dobrym rozwiązaniem są substancje myjące, czyli surfaktanty oparte na poliglikozydach alkilowych. Pod takimi nazwami należy szukać ich w składzie kosmetyków:

  • Coco Glucoside
  • Decyl Glucoside
  • Disodium Cocoyl Glutamate
  • Lauryl Glucoside

Są one znacznie łagodniejsze dla skóry (i oczu), a proces chemiczny, w wyniku którego powstają, nie wytwarza 1,4 dioksanu.

 

Źródło:

https://www.independent.co.uk/life-style/cancer-carcinogen-beauty-products-14-dioxane-microbeads-toxic-a7683461.html

https://www.forbes.com/sites/quora/2016/03/16/is-common-shampoo-ingredient-sodium-laureth-sulfate-harmful/#7885ca6a7543

 

 

Poprzedni wpis Następny wpis